Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Verrassende slotakkoorden bij Ondernemerscafé Deurne

Ondernemerscafé: VLIERDEN NEEMT DEURNE IN

Het was een bijzonder Ondernemerscafé en dat was het. Deze 172ste editie, die geheel in het teken van kerkdorp Vlierden stond. Want, zo werd betoogd door Frans Fransen, Vlierden heeft percentueel gezien het hoogste aantal ondernemers. Daar wilde Niels Crooijmans natuurlijk meer van weten.

Fransen was deze keer de side-kick van Niels Crooijmans. Hij had serieus onderzoek verricht en maakte aannemelijk dat de Vlierdernaren – weliswaar nek-aan-nek met Helenaveen - het meest ondernemende (kerk)dorp van de gemeente Deurne is. Helenaveen kwam ook uit op een percentage van 25, maar in dat percentage zaten wel vijf bv’s van Vlierdenaar Ties Verbaarschot… Ook landelijk ziet Vlierden er goed uit, slechts een drietal Waddeneilanden scoorden hoger. Fransen gaf daar een aardige draai aan door aan te tonen dat Vlierden eigenlijk ook een eiland is.

 

Topondernemers

Tot dusver waren er nog geen gasten aan tafel verschenen, maar dat zou snel veranderen toen twee Vlierdenaren die beiden op de Quote 500 hadden gestaan: Robert Philippi en Peter Verberne. Echte topondernemers.

 

Bouwen en Scholing

Robert sprak een aardige variant van het Vlierdens dialect. Iets wat hij verklaarde met dat hij via allerlei omzwervingen halverwege jaren 80 in het Brabantse land terecht was gekomen. Hij werkte in de bouwwereld, maar begon in 2008 voor zichzelf en vertelde dat hij o.a. betrokken is of was bij de bouw van het datacentrum in Amsterdam, de renovatie van het Shellhoofdkantoor, Het Binnenhof. Ook heeft hij meerdere duurzaamheidsprijzen gewonnen. Verder is hij onderwijsondernemer. Zo was hij betrokken bij de oprichting van de Leonardo-afdeling van basisschool De Heiakker – die na de herfstvakantie onderdak vindt bij de Willibrordusschool. Ook is hij betrokken bij de Sociocratisch Leeromgeving die gehuisvest is in het voormalige Hof van Deurne, een school voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 25 jaar die vastlopen in het reguliere onderwijs. Op dit moment zitten er 40 kinderen op de school die zelfs internationale aandacht weet te trekken.

 

Koeien, pipowagens en Zandvoort

Peter Verberne heeft een melkveebedrijf met 117 koeien in Vlierden. Voorheen hield hij ook nog varkens maar die tak heeft hij afgestoten. Toch heeft hij zijn bedrijf verbreed; vrouw Hanneke bestiert twee pipowagens die verhuurd worden. De ene pipowagen is zelfs voorzien van niets wat we nu allemaal nodig denken te hebben – het zogenaamde digitaal detoxen. Peter verzorgt naast zijn dieren ook rondleidingen op zijn bedrijf.

Uiteraard kwam ook het boerenprotest aan bod: “Wij boeren zijn boos!”, benadrukte Peter nog maar eens. De mars naar Den Haag was zelfs buiten het LTO om georganiseerd en ook richting die organisatie is hiermee een signaal gegeven. De boosheid van de boeren berust erop dat zij zich bestolen voelen door de overheid. Stikstof, de Natura 2000 gebieden en, uiteraard, Zandvoort passeerden de revue. Verberne constateerde dat waar een boer een vergunningentraject van drie jaar moet doorlopen het bij deze hobby, nota bene in een Natura 200 gebied, de organisatie van Zandvoort het binnen drie weken voor elkaar had om alle benodigde vergunningen binnen te halen.

 

Hoewel ook de bouwwereld zucht onder het stikstofverhaal, is zij wel wat minder belastend. De boeren worden nu het hardst getroffen, zo constateerde Robert:  “Nederland is zo klein verkaveld dat iedereen wel last van elkaar heeft.”

 

Bedrijfsfilm

Tijd voor het bedrijfsfilmpje, het enige vaste onderwerp dat deze avond had weten te halen. Niet in het minst dat het hier ook over een Vlierdens bedrijf ging: Swinkels. Swinkels beweegt zich op allerlei terreinen zoals o.a. wegenbouw, bestrating, grondverzet, sloopwerken, asbestsanering, puinrecycling etc.

 

Afrondend

Nog even terug naar de tafel om toe te werken naar een verrassend slot. Robert beaamde dat het druk-druk-druk is in de bouw, maar dat het wel dreigt te stagneren. Het is geen vetpot, de marges zakken en een serieus probleem is het gebrek aan goede vakmensen. Er wordt gezocht naar alternatieven waaronder arbeidsmigranten en automatisering. Aldus Robert.

 

Voor Peter geldt ook dat de marges steeds kleiner worden. Daardoor wordt je als agrariër wel gedwongen tot schaalvergroting en/of verbreding. Peter heeft een bedrijfsopvolger, maar die moet het wel zelf beslissen en de vooruitzichten zijn niet geweldig. Er zijn steeds minder jongeren die een agrarische opleiding volgen, agrarische opleidingen fuseren, etc.

 

Slotakkoorden van The Boss en The King

Robert heeft het als projectdirecteur en onderwijsondernemer zelfs zo zwaar dat hij ook nog in de muziekbusiness zit, simpelweg om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat vraagt natuurlijk om meer en Robert loopt naar de microfoon, hangt zijn gitaar om en is voor even de Vlierdense Boss en trakteert het publiek op een gedragen,  integrale versie van The River. Hij krijgt er de handen mee op elkaar van het in grote getale opgekomen publiek; De Brouwer stond tot achteraan toe vol.

Of dit nog niet genoeg was blijkt ook Peter muzikale aspiraties te hebben en grijpt zijn kans en de microfoon. Omdat in zijn sector verbreding een toverwoord blijkt te zijn wil hij zich als extra inkomensbron richten op Elvis in diens nadagen, de ultieme verbreding… The King of Vlierden brengt live Suspicious Minds en ook hij krijgt het publiek op de banken.

 

Een dynamische en ludieke editie van het Ondernemerscafé waarbij Vlierden Deurne, nota bene op de Markt, wist in te nemen.

 

Aflevering 173 van het Ondernemerscafé is op dinsdag 19 november en staat in het teken van High Tech. De verwachtingen zijn hooggespannen!

publicatiedatum: 15-10-2019