Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Seizoensopening Ondernemerscafé Deurne, ondernemen in de sport

Met dank aan Ad van Dinther, verslaggever van dienst

De aftrap voor het 18de seizoen van het Ondernemerscafé Deurne  was op dinsdag 17 september in café De Brouwer aan de Markt in Deurne. Het onderwerp: Ondernemen in de sport.

Het was aflevering 171 van het Ondernemerscafé. Presentatoren Jan van den Heuvel en Niels Crooijmans ontvingen Martijn Nijhoff en Jan van Eijk. Nijhof is talentcoach van de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond ) waar hij als CTO manager verantwoordelijk is voor het Olympisch softbaltrainingsprogramma. Ook is hij in dienst van de Pittsburgh Pirates (USA) waar hij als consultant skill aquisition zich acht weken per jaar bezighoudt met het adviseren van de trainers aldaar. Jan van Eijk is directeur-grootaandeelhouder van de golfbaan het Woold in Asten-Heusden en verheugt zich erop dat hij binnenkort opa gaat worden.

 

Nieuwsoverzicht

Voorafgaand aan het gesprek aan tafel was er het nieuwsoverzicht door Dennis van der Meijden met daarin onder andere: Lixero heeft een order voor McDonalds’ Zwolle in de wacht gesleept, Aldi wil terug naar Deurne maar stuit op bezwaren, WOZ in Deurne gestegen met 10,7% (het hoogste niveau in de regio), Tjeu Berkers toont eerste volwaardige robottractor, 107 arbeidsmigranten naar de Bikkels, Spuiterij Munsters opent en Knapen trailers is verkocht.

 

Daarna was het tijd voor de gasten om zich middels een vlog voor te stellen aan het publiek in De Brouwer.

 

Van Rotterdam naar Pittsburgh en… Amsterdam en Eindhoven

Martijn is behoorlijk druk, maar is in de regel op vrijdag, zaterdag en zondag thuis, maar twaalf weken per jaar zwerft hij over de wereld. De oud-honkballer van Neptunes Rotterdam zag daar hoe de honkbalschool functioneerde en dacht: dat kan ik ook. In het begin heeft hij veel les gegeven, maar na verloop van tijd heeft hij het werk van zijn mentor Frans Bos overgenomen en is hij lezingen gaan geven. Bij een van die lezingen waren er mensen van de Pittsburgh Pirates aanwezig en zo is hij in contact met deze club gekomen. Hij is daar gaan adviseren, maar constateerde dat er niet veel met zijn adviezen werd gedaan is hij daar weer vertrokken. Martijn bleef doorgaan en ontwikkelde een selectiemethode. In Nederland heb je de keus uit 1.600 spelers en in de VS uit 500.000. Dus de kans dat je in de VS op talenten stuit is fors groter. De slectiemethode van Martijn is uniek en daarom keerde hij toch weer terug naar Pittsburgh, omdat ze hem daar weer wilde hebben. Er werd hem gevraagd of hij zich in de VS wilde vestigen, maar dat zag hij niet zitten. Martrijn is zelfstandig ondernemer, dus niet in dienst bij de Nederlandse Baseball bond, wanneer hij niet in het buitenland zit is hij voor drie dagen in Amsterdam voor trainingen en een dag per week geeft hij college in Eindhoven.

 

Handicap 22

Jan, golfhandicap 22, is als zestienjarige voor zichzelf begonnen met het verkopen van ijs en snoep, ’s avonds werkte hij dan nog in de feestzaal van zijn ouders. Van daaruit is hij de Pandoer begonnen die hij 35 jaar heeft gehad. Hij verkocht de Pandoer aan de broers Jeroen en Eric van Oosterhout en is toen samen met broer Frans Het Woold begonnen. Eerst met negen holes met een kleine kantine,, maar inmiddels heet het Woold een negen holesbaan en een 18 holesbaan met een prachtig restaurant. Die 18 holesbaan had nogal wat voeten in aarde, want door een bezwaarmaker duurde het tien jaar voordat die er kwam. Frans is verantwoordelijk voor de banen en Jan voor de horeca. De vrouw van Jan doet de financiën. Twan Manders, de europoliticus, is mede-eigenaar van Het Woold, maar zijn hart ligt in Brussel. Hoe e.e.a. te combineren is een kwestie die nog in beraad is. Het Woold onderscheid zich doordat zij alles in eigen hand hebben en daardoor snel overal op in kunnen spelen en alles gesmeerd loopt.

 

Patisserie Hoeben uit Liessel

In het filmische intermezzo wordt patisserie Hoeben uit Liessel voorgesteld, het bedrijf produceert op industriële wijze ambachtelijk gebak voor 70% van de Nederlandse supermarkten.

 

Keihard trainen en wat talent

Er is geen profhonkbal in Nederland, de goede spelers vertrekken naar het buitenland – VS, Japan of Korea. De kracht van Nederland is dat talenten goed opgeleid worden, waarna ze de stap naar het buitenland kunnen maken. Overigens haalt 90% van de talenten het niet. In het opleidingstraject worden de talenten niet alleen door coaches begeleid, maar ook door psychologen. Het overgrote deel van de talenten die het halen vertrekt naar de VS, waar een veelbelovende speler 250.000 dollar tekengeld incasseert. Pittsburgh Pirates beschikt over een budget van meer dan een miljard, om maar eens een indicatie te geven hoeveel geld er in de honkbalsport omgaat. Volgens Martijn is talent/aanleg slechts 30% verantwoordelijk voor het al dan niet slagen als honkballer, die andere 70% moet komen uit keihard trainen en alles voor de sport opzij zetten. De aanwas van jong talent is op het moment nihil, net als bij veel andere sporten is er een terugloop te zien.

 

Concurrentie en samenwerking

Jeugd en golf, hoe zit het daarmee? Volgens Jan is dat een kwestie van aandacht geven. Aandacht en een goede leraar. Rob Nauwen is zo’n leraar, goed aangeschreven in de regio en hij heeft een golfschool op Het Woold, waar veel aandacht is voor de jeugd. Echter, wanneer er zich talenten onder de jeugd bevinden, worden die al snel weggekocht door andere clubs in de regio. Het Woold haalt zijn verdiensten uit de leden, de businessclub, green fees en het restaurant. Al deze vier moeten goed draaien anders wordt een heikele zaak om het betaalbaar te houden. Concurrentie in de regio is er zeker, maar Het Woold is enige tijd geleden een samenwerkingsverband aangegaan met De Stippelberg en Swinkels. Inmiddels is dit samenwerkingsverband uitgegroeid tot zeven. Zo kunnen er arrangementen aangeboden worden waarbij op deze banen gespeeld kan worden en de gasten kunnen eten in het restaurant van Het Woold. Ook is er een klein hotel waar ze 250 gasten kunnen onderbrengen.

 

Honkbal een kleine sport

De Nederlandse honkbalbond is klein waardoor je niet echt veel met business kunt doen. Nederlandse spelers die in het buitenland spelen, daar kun je wel wat mee. Als je wilt lunchen met zo’n speler betaal je daar 15.000 dollar voor, maar dat is in Nederland geen optie. De bond leeft van subsidie via het NOC/NCF, een hoofdsponsor is er niet, de subsidie bedraagt een miljoen. Het Nederlands honkbalteam is nummer acht van de wereld. Nederlands meestverdienende honkballer, Kenny Janssen, die in de VS speelt, verdient 90 miljoen dollar per jaar.

 

Arjan Ahout

Geen praatje aan de bar ditmaal, maar een praatje aan tafel. Arjan Ahout schuift aan in een onberispelijk prinsenpak met daaronder een paar felrode trimschoenen. Prinsjesdag en de oud-prinsen van De Peelstrekels verzamelen zich om de prins van het afgelopen jaar in de Prinsengarde op te nemen. Hetgeen overigens nogal wat inspanning vergt van de prins. Vanwaar die sportschoenen? Het bedrijf van Arjan loopt mee in de run voor KIKA en wil daarmee 20.000 euro ophalen. Dat is al bijna gelukt, maar er komt nog 300 euro tekort. Na afloop van de avond is ook gat dat gedicht na een rondgang langs de bezoekers van het Ondernemerscafé.

 

Nog wat laatste vragen

Wat kost het om te golfen bij Het Woold?
Lidmaatschap van de businessclub kost 2.750 euro per persoon, maar de tweede op jouw naam betaalt 1.750 euro. Een gewoon lidmaatschap kost 1.000 euro.
Hoe wordt de jeugd warm gemaakt voor de honkbalsport?
Er wordt getracht door variaties op het originele spel de sport aantrekkelijker te maken. Een honkbalwedstrijd neemt zo’n drie uur in beslag, maar door voor de jeugd een wat kortere variant aan te bieden wordt hopelijk meer interesse gewekt.

 

Over tien jaar?

Jan staat dan op zijn eigen baan en laat anderen alles voortaan regelen.
Martijn ziet zichzelf in 2029 al trainer.

 

Het Ondernemerscafé van oktober – aflevering 172 - is op dinsdag 15 oktober. Aanvang 21.00 uur.

publicatiedatum: 19-09-2019