Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Verslag: seizoensafsluiting in de buitenlucht

Attractieve avond

Vuurwerk bij seizoensafsluiting Ondernemerscafé Deurne

 

Dinsdag 18 juni werd het 17de seizoen van het Ondernemerscafé Deurne traditiegetrouw afgesloten met de buiteneditie op het terrein achter De Brouwer. Op het einde was er zelfs vuurwerk.
Bij Niels Crooijmans en invalsidekick Frans Franssen (hij verving Jan van den Heuvel) zaten twee mensen uit de wereld uit de wereld van attractieparken aan tafel: Jean Gelissen jr., directeur van de Gelissengroep waaronder attractiepark Toverland valt en Philipp van Stratum van P&P projects uit Someren, zij creëren de sfeerbeleving om de attracties en de decors.

 

Het nieuwsblok, waarmee het ondernemerscafé altijd opent werd ditmaal gepresenteerd door Peter Joosten, die zijn collega Dennis van der Meijden verving. In dat nieuwsblok o.a. de eerste editie van D-Night die vorige week plaatsvond. Aan het einde van dit ondernemerscafé zou Pieter van Bussel van FC robinstijn de cheque, ter waarde van 2.000 euro, in ontvangst nemen. Dit was het goede doel dat D-Night had uitgekozen. FC robinstijn bestaat komende maandag precies tien jaar.

 

Beide gasten stelden zich middels een vlog voor aan de bezoekers van het ondernemerscafé. Gelissen deed dit, natuurlijk, voor de achtbaan in Toverland en Van Stratum had een iets rustiger decor gekozen.

 

P&P

De carrière van Philip startte op zijn slaapkamer en leidde via de zolder van de buurman, een garage en gehuurde hal tot zijn huidige bedrijf dat decorstukken maakt voor themaparken overal ter wereld. Hij bouwde schaalmodellen van o.a. ruimtevaartuigen. Op zijn 17de, na een weinig succesvolle schoolcarrière, ging hij in de leer bij, naar wat later bleek, zijn mentor. Deze leerde hem het zaken doen. Die schaalmodellen brachten hem o.a. in aanraking met de legendarische Chriet Titulaer en ruimtevaartdeskundige Piet Smolders. Met beide heren werkte hij samen. Voor zijn modellen was hij aangewezen op foto’s van de NASA. Op advies van zijn mentor stuurde hij ook de foto’s van zijn modellen naar NASA. Zo kwamen, min of meer per toeval, mensen van Disneyland Parijs en het Deense Tivoli op het spoor van zijn werk. Tot z’n 19de was het vooral een hobby, maar daarna werd het serieuze business en inmiddels telt zijn bedrijf zestig personeelsleden. Het werk van P&P is te zien in nagenoeg alle grote  pretparken in de wereld; o.a. De Draak en de Sprookjesboom in De Efteling in Nederland zijn van de hand van P&P.

 

Toverland

De vader van Jean Gelissen begon in 1989 met het vullen van plastic zakken met plastic korrels, maar na verloop van tijd, terwijl hij een aantal functies in het bedrijf had doorlopen was hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zijn vader had geen opleiding gehad, maar had in zijn jeugd wel leren timmeren. Hij stortte zich in de wereld van systeemplafonds en de bomen groeiden tot in de hemel, binnen twee jaar had hij 25 man in dienst. Hier lag de basis voor het huidige bedrijf. Dat was in 1996. Op een gegeven moment zag het er niet meer zo florissant uit en beslaat Gelissen sr. zijn horizon te verbreden. Hij stelde een directeur aan en ging op zoek. Hij kwam op het idee een overdekt attractiepark op te zetten. Dit naar aanleiding van een bezoek aan een buitenaccommodatie waar het op een gegeven moment begon te regenen. Zijn zus was leerkracht aan een basisschool en hij betrok haar in zijn plannen. Zo werd onderzocht of kinderen in die leeftijd iets zagen in een overdekt attractiepark en uiteindelijk werd er begonnen met Toverland, in een hal. Zowel de vader als de opa van Jean hadden een commerciële instelling, dus zij zagen vooral kansen en wisten daarnaar te handelen. De vrijetijdsindustrie werd het werkterrein. De jonge Jean was 10 jaar toen Toverland begon en voor hem was het natuurlijk een geweldige tijd.

De tweede hal kwam er met nieuwe en grotere attracties. Het plan was toen al om door te groeien, maar dan zou ook de focus op buitenrecreatie gericht moeten worden.
Tijdens zijn studententijd was Jean werkzaam in Toverland; hij werkte in de frituur en kreeg de titel Chef Friet. Gaandeweg ontdekte hij zijn managementkwaliteiten en de vraag lag voor de hand: het bedrijf, op termijn, overnemen? Eerst maar eens wat ervaring opdoen in de andere business, die van de systeemplafonds en aanverwante zaken. Hij trad in dienst bij zijn oom bij het bedrijf Gepla. Dit bedrijf had een forse tik gekregen van de crisis. Jean werd er projectleider. Zijn oom zou zijn mentor blijken en toen Toverland aan fase 5 – Avalon en Laguna -  en de projectleider ziek werd, werd Jean diens vervanger. De opdracht: in tien maanden tijd dit project opleveren. Dit lukte (nagenoeg helemaal), dus fase 5 kon op de geplande datum geopend worden.

 

Familiebedrijf

Jean sr. is inmiddels 60 jaar en wil het wat rustiger aan gaan doen. De Gelissen groep – bestaande uit Gepla, Toverland en de vastgoedtak - is, kun je wel stellen, een familiebedrijf. Zo werken ook de vriend van Jean jr. en zijn zus bij het bedrijf. Het is een toegevoegde waarde aldus Jean jr. “Als familieleden hebben we een aantal spelregels met elkaar afgesproken. Belangrijk is dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dit betekent dat als wij werken in, bijvoorbeeld, de schoonmaakploeg en de norm staat op vier toiletten per uur, dat wij er vijf moeten halen.”

 

Opdrachten

Het werk van P&P begint in de regel met de aanvraag van een klant. Dan wordt er gekeken welke materialen nodig zijn en hoeveel werk erin gaat zitten. Uren en materialen bepalen de prijs. Daarna volgt een voorstel en wordt met de klant overlegd en vervolgens rolt er een prijs uit. Bij P&P gaat het soms om honderden euro’s en soms om honderden miljoenen en alles daar tussenin. Philipp: We zijn een langzaam groeiend bedrijf, maar groei is bij ons doel op zich. Onze stelregel is dat we niets verkopen wat we niet zelf kunnen maken, ook al schakelen we ook wel andere partijen in.”

 

Jantje van den Heuvel Stucresort

Op het beeldscherm verscheen de afbeelding van Jan van den Heuvel met als ondertitel Jantje van den Heuvel Stucresort. Van den Heuvel moest er trouwens al de hele avond aan en was de running gag van de avond. Hij was er, overigens, een groot deel van de avond aanwezig in het publiek.

 

Personeel

Op personeelsgebied heeft P&P geen klagen. P&P kijkt vooral naar talent. Bij Toverland gaat het op stafniveau prima, maar bij het uitvoerend personeel en dan met name de horeca, is een pijnpunt.

 

Toekomst

De strategie van Toverland is groei. Op dit moment is het park 35 hectare, maar er is in totaal 133 beschikbaar. Op dit moment is Toverland het tweede park van Nederland.
P&P heeft klanten als Universal en Disneyworld, twee bedrijven die het niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Of P&P over tien jaar nog in Someren zit? Philipp moet het antwoord schuldig blijven. Er wordt wel al nagedacht over de opvolging. Spectaculaire ontwikkelingen in het vakgebied van Philipp zijn er naar zijn verwachting niet: het is een behoudende sector en echt veel nieuwe dingen zijn er niet: “Een achtbaan is een achtbaan.”
Voor Toverland zijn er wat meer omlijnde plannen en verwachtingen. Zo wordt er serieus werk gemaakt van verblijfsrecreatie in diverse prijssegmenten en uiteraard zal het park over tien jaar groter zijn.

 

FC robinstijn zorgt voor vuurwerk

Inmiddels had de kerkklok van de Sint Willibrorduskerk al tien uur geslagen, maar nog was het niet over, want Pieter van Bussel werd door Twan van Doorne (voorzitter van Ondernemend Deurne) aan het woord gelaten over zijn FC robinstijn. Deze stichting stelt zich ten doel om de voetbalwens van kinderen in vervulling te laten gaan. Kinderen die het niet makkelijk hebben, door ziekte of andere zaken die hen in de schaduw zetten. Zoals Adam waarbij acute leukemie werd geconstateerd waardoor hem geen lang leven beschoren leek. Dankzij een specialistische behandeling in Frankrijk ziet het leven er nu heel anders uit en mag hij zelfs hopen om weer helemaal schoon te zijn. Met Adam, hij is een grote fan van Lionel Messi, en zijn familie werd de reis naar Barcelona ondernomen om daar de wedstrijd te zien waarin Barcelona zich tot landskampioen kroonde. Adam en zijn familie waren erbij en dit werd in een fraai gemonteerd filmpje getoond als afsluiter van dit 17de seizoen van het Ondernemerscafé.

En daar was dan het vuurwerk, ter gelegenheid van het zoveelste kampioenschap van de Catalaanse club op 27 april van dit jaar.

 

Prettige vakantie

Het ondernemerscafé gaat voor twee maanden met zomerreces, in september begint het 18de seizoen. Namens het team Ondernemerscafé Deurne: een prettige vakantie en tot ziens in september!

publicatiedatum: 19-06-2019