Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé: ondernemen over de grens

Dinsdag 19 maart stond het Ondernemerscafé Deurne – aflevering 167 - in De Brouwer in het teken van ondernemen over de grens. Presentatoren Jan van den Heuvel en Niels Crooijmans waren de gastheren deze avond. Dennis van der Meijden verzorgde het nieuwsblok – met daarin o.a. E-Fiber die niet blij is dat ook KPN glasvezel aan wil leggen in Deurne-centrum - en Frans Franssen tekende voor het praatje aan de bar.

 

Hans Weijers van Sleeve Technology uit Deurne en Ruud Berkers uit Liessel. Hans verkoopt internationaal machines die in Deurne worden gefabriceerd en Ruud werkt bij Marel (voorheen Stork) en gaat namens dit bedrijf voor drie jaar naar Brazilië als commercieel directeur. Beide heren stelden zich middels een filmpje voor aan het publiek.

 

Ruud Berkers vertrekt op 27 maar naar Brazilië waar hij als commercieel directeur met als werkgebied Latijns-Amerika drie jaar zal verblijven en vandaaruit dit werelddeel zal bedienen. Ruud is negen jaar raadslid voor de VVD in Deurne geweest.

 

Het bedrijf van Hans Weijers bestaat nu tien jaar, in zijn bedrijf worden machines geassembleerd die gebruikt worden voor de verpakkingsindustrie. Voor hij zijn bedrijf begon was hij 23 jaar werkzaam bij het bedrijf, ook gevestigd in Deurne, dat nu zijn concurrent is. Hij begon in Helmond, daar groeide de zaak na een aantal jaren uit zijn jas en kwam Deurne in beeld. Ook daar ging het crescendo en na weer een verbouwing werd nieuwbouw gepleegd op Binderen. Het bedrijf kan in grootte nog verdubbeld worden, want de grond naast de huidige locatie is met dit doel al gekocht. Volgens Hans zijn er maar twee bedrijven die er echt toe doen en laten die nu allebei hun thuisbasis in Deurne hebben…

 

Ruud Berkers begon zijn werkzame carrière bij Van Dijk heavy equipment, daarvoor zat hij drie maanden in Dubai. Na anderhalf jaar vond hij het tijd voor wat anders en solliciteerde bij het toenmalige Stork, waar hij begon als salesmanager. Na negen maanden werd hij uitgezonden naar Roemenië en deed zaken in Bulgarije en Moldavië. In die tijd schreef hij een businessplan om het bedrijf in Afrika op de kaart te zetten. Hij zat o.a. in Nigeria en Ivoorkust. Daarna toog hij naar China en Taiwan waar hij een aantal mooie projecten heeft gedaan. Na een korte onderbreking is hij sinds november weer in dienst bij Marel. Marel maakt ook machines voor de vleesverwerkende industrie (pluimvee, vlees en vis). Op al die drie terreinen is zijn bedrijf marktleider. De omzet van het bedrijf bedraagt anderhalf miljard en er werken 6.000 mensen. Marel is actief in 32 landen.6% van de omzet gaat naar innovatie. De grootste uitdaging is om aan goed personeel te komen en verder liggen er voldoende kansen voor het oprapen.

 

Voor Hans ligt er een uitdaging in Zuid-Amerika en ook voor zijn bedrijf geldt dat het moeilijk is om aan goed personeel te komen, service-engineers en mensen voor de afdeling research en developping. Sleeve Technology levert o.a. machines aan bedrijven zoals Remia, Danone, Refresco en Unilever. In de branche is veel concurrentie, maar de grote bedrijven kijken vooral naar kwaliteit en die wordt geleverd door de twee Deurnese bedrijven. Om de klanten te bereiken is een goede website een must, maar ook internationale beurzen en mond-op-mondreclame, o.a. door het leveren van een goed product, zijn belangrijke ingrediënten voor succes.

 

In het intermezzo was een filmische impressie van ijzergieterij Van der Burgt.

 

Hierna werd de draad weer opgepakt. Wat komt erbij kijken wanneer je in het buitenland opereert? Waar loop je tegenaan?

 

Hans gaf aan dat het niet eenvoudig is vanwege de diverse wetgeving. De man die in Mexico het bedrijf opzet is een Mexicaan. Dat is belangrijk, want Mexicanen (of andere landen) communiceren nu eenmaal makkelijker met elkaar. Qua (werk)cultuur is er eigenlijk geen tot weinig verschil. Ruud onderschrijft dit en beiden komen tot de conclusie dat het in Nederland helemaal nog niet zo slecht geregeld is. Ruud noemde met name landen als Rusland en de voormalige Oostbloklanden waar een enorme bureaucratie heerst.

Ruud zijn werk bestaat uit heel veel vlieguren maken en veel tijd rondbrengen op luchthavens; dat vele reizen is, naast het gewone werk wat er moet gebeuren, al met al hard werken. Hans is het hiermee eens: luchthavens, vlieguren, klantcontact en dan weer weg.

 

Marel is aan het decentraliseren, dat is ook de reden dat Ruud naar Brazilië gaat van waaruit hij de regio Latijns-Amerika onder zijn hoede heeft. In totaal zal het moederbedrijf acht regio’s bedienen. Ruud is ook naar de nonnen in Vught geweest. In de week dat hij daar was heeft hij geleerd dat hij geen talenknobbel heeft, toch wist hij, op verzoek, een zin in het Portugees te produceren.

 

Hans heeft twee zonen die in het bedrijf werkzaam zijn en op termijn het bedrijf over zullen nemen. De kracht van zijn bedrijf is dat zij de machines in Deurne assembleren en testen. Hij piekert er niet over om deze productie naar het buitenland te verplaatsen, want dit zou voor de kwaliteit funest zijn.

Praatje aan de bar

Frans  Franssen brak vlak voor het einde in met zijn praatje aan de bar. Hij stond naast Jan Willem de Wit die ook onderneemt over de grens. Sinds enige tijd heeft Jan Willem een dependance in… De Grashoek. Of er verschil is tussen Brabanders en Limburgers? Volgens Jan Willem wel: “De Brabanders zijn eigenwijs, maar die Limburgers kunnen er ook wat van.”

 

Terug naar de tafel met de traditionele slotvraag: waar sta jij en je bedrijf over tien jaar. Hans ziet zich al zitten aan de Spaanse kust terwijl zijn zonen het bedrijf runnen. Hij wil in ieder geval op zijn 65ste stoppen en het rustiger aan gaan doen.

 

Over tien jaar is Ruud 40. Marel heeft een roadmap gemaakt die erop gericht is om over acht jaar viereneenhalf miljard omzet te draaien.

 

En daarmee was Ondernemerscafé Deurne, editie 167, gedaan. Volgende keer – dinsdag 16 april - is het thema: bedrijfsoverdracht, kopen of verkopen?

 

Met dank aan Marcel Koolen voor de tekst en Roos Knijnenburg voor de foto’s

publicatiedatum: 19-03-2019