Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé: Ondernemen in Techniek

Editie 173 van het Ondernemerscafé Deurne draaide om Ondernemen in Techniek. Peter de Witte van Innovatiehuis De Peel en Antonie van der Heijden van Lightyear schoven aan bij de presentatoren Jan van den Heuvel en Niels Crooijmans. Voordat de gasten aan het woord kwamen nam Dennis van der Meijden het nieuws van de afgelopen maand door met o.a. de stikstofproblematiek, het bezoek van Mark Rutte en de nieuwe Deurnese prinsen.

Innovatiehuis De Peel, legde Peter de Witte uit, brengt bedrijven samen om innovatie aan te jagen op allerlei terreinen. De gemeenten in de regio betalen hieraan mee, zodat er 5fte beschikbaar is om het innovatiehuis te laten werken. Het huis maakt geen product, maar zorgt er wel voor dat bedrijven elkaar helpen bij hun ontwikkeling. Er is een zestal domeinen waar het huis zich op richt: o.a. Agro, Zorg en Automotive.

 

Lightyear ontwikkelt een auto die, zo is de verwachting medio 2021, de weg op kan. Het moet een zonneauto worden die veilig en comfortabel is. Antonie van der Heijden houdt zich binnen het bedrijf, dat ongeveer 150 fte telt, bezig met de coaching en HR. Anders dan de solarauto die meedoet aan de race, wordt de lightyear een volwaardige auto. Financiering van het project gebeurd door investeerders en ook is er enig overheidsgeld mee gemoeid. Het prijskaartje van de lightyear is vrij fors: € 119.000,-. Wel is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat op termijn de auto ook betaalbaar is voor de minder gefortuneerden.

 

Geheel in lijn met het thema van de avond werd er een kijkje genomen bij het Deurnese bedrijf Ebusco dat elektrische bussen maakt in Deurne. Het bedrijf is in oktober van dit jaar gestart en produceert bussen die op een volle accu 450 kilometer kunnen rijden. De metalen bussen van Ebusco met een actieradius van 450 km worden nu in China geassembleerd, de nieuwe composiet bus met een actieradius van 500 km is nu voorgesteld en gaat in 2020 in Deurne in productie.

 

Lightyear wil zo’n 1.500 wagens per jaar produceren en dit later uitbreiden. Het bijzondere aan de Lightyear is dat ze op de motorkap en het dak zonnepanelen – in totaal 5 m² - heeft en daarmee zelf z’n energie voor een deel opwekt. De wagen is door het bedrijf zelf ontwikkeld en weegt 1.300 kilo en zal een actieradius hebben van 400 kilometer (onder uitzonderlijke omstandigheden zelfs bijna het dubbele). De wagen is uiterst aerodynamisch, de kampioen van de windtunnel, en heeft in alle vier de wielen een elektromotor. Er zijn 18 geregistreerde patenten op de wagen.

 

Het Innovatiehuis richt zich met name op de doorgroei van bedrijven en probeert door bedrijven bij elkaar te brengen slagen te maken in duurzaamheid en efficiency.  Een van de aandachtsvelden is Agro en middels een filmpje wordt de emissieloze boerderij voorgesteld. Een manier waarop o.a. de mest wordt gescheiden, beter verteerbare voeding voor de dieren en slimme luchtbehandeling. In totaal zeven bedrijven werken mee in dit project dat als doel heeft om iets te doen aan de stikstofuitstoot, mede door efficiënter te werken. De veehouderij van de toekomst, zoals Peter de Witte het noemde.

 

Tijd voor Frans Fransen en zijn praatje aan de bar. Ditmaal een hoogheid uit het Heikneuterrijk, prins Laurens I (van Dijk). Frans Fransen die zelf ook een verleden heeft als prins (Dors(t)vlegels) stelde de vraag: “Hoe ga je dat doen?” Prins Laurens liet niet het achterste van zijn tong zien, maar liet weten dat met zo’n geweldige club als De Heikneuters het wel goed zal komen.

 

Terug naar de tafel. Wanneer worden de eerste euro’s verdient met de Lightyear. Daar kon Van der Heijden nog niet veel over zeggen, ook omdat hij niet van “de centen” is. Wel is het zo dat het bedrijf er alles aan doet om de auto zo snel mogelijk op de weg te krijgen. Hij erkende dat het lastig was geld op te halen, maar hoopte dat over 10 jaar het bedrijf garant kan staan voor schone mobiliteit.

 

Peter de Witte benadrukte nogmaals de kracht van regionale samenwerking, waarvan ook Deurne zijn graantje mee kan pikken. Brainport is niet Eindhoven, maar de hele regio; alles hangt met elkaar samen en versterkt elkaar.

 

Hiermee kwam een einde aan het 173ste Ondernemerscafé en in zijn slotwoord kondigde Jan van den Heuvel aan dat editie 174 plaatsvindt in het paviljoen van de ijsbaan op dinsdag 17 december. Te gast zijn: Marjo van Hoek (De Potdeksel), Carin van Will (Clouds en B&B de Blauwe Lucht) en Leny van den Eijnden (Natuurpoort de Peel, D'n Borrel en The Ocean). De presentatie is in handen van Jan van den Heuvel en Hans Martens.

publicatiedatum: 21-11-2019