Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé: hoe maak ik mijn webshop een succes?

Dinsdag 21 mei ging het in het Ondernemerscafé Deurne over hoe je, je webshop tot een succes kunt maken. Bij Jan van den Heuvel en Niels Crooijmans schoven, beiden uit Deurne,  Angeliek Nelissen van Zomerzoen en Marja Verbaarschot van Verpas - een webwinkel in technische kunststofartikelen – aan.  Het was de 169ste aflevering van het Ondernemerscafé.

 

Voor de dames aan het woord kwamen was er het nieuwsblok, ditmaal voorgelezen door Jan van den Heuvel, omdat Dennis van der Meijden én zijn understudy Erwin Boerenkamps beiden niet aanwezig konden zijn. In dat nieuws o.a. de Royal Music Night, de prijs voor de beste asperges voor Van der Putten en commissie integriteit die er mogelijk komt. Hierna stelden de dames zich middels een vlog voor en kon het gesprek aan tafel een aanvang nemen.

Verpas

Het bedrijf van Marja, Verpas, is gevestigd aan de Dukaat in Deurne en heeft zo’n 11.000 verschillende artikelen – waaronder doppen – op voorraad. Het unieke aan Verpas is dat er ook in kleine hoeveelheden, zelfs een stuks, geleverd kan worden. Ze begon haar bedrijf in het tuinhuisje en de garage, Verpas heeft hoofdzakelijk klanten uit het bedrijfsleven, maar ook particulieren kunnen er terecht. Sinds de webshop er is hebben de particulieren hun weg naar Verpas gevonden. Hoewel er nog zo’n vier andere bedrijven zijn die in gelijksoortige producten hun nering drijven ondervindt ze weinig concurrentie, mede doordat ze juist in kleine hoeveelheden kan leveren, dat ze een grote voorraad hebben en snel leveren. Verpas levert o.a. ook aan Duitsland en dat is toch wel iets anders dan in Nederland. Duitsers zijn erg Pünktlich, aldus Verbaarschot. Die daaraan toevoegde dat als je het in Duitsland weet te maken, dat je het dan overal kunt maken. Gezien de producten die zij verkoopt is het heel belangrijk dat de artikelen juist en zorgvuldig worden beschreven in de webshop, zodat de klant heel doelgericht zijn bestelling kan samenstellen. Bij Verpas zijn negen mensen in dienst.

Zomerzoen – Kus Terug – De Ondernemende vrouw

Angeliek is na enige omzwervingen – onder andere naar Polen – begonnen bij een reclamebureau in Asten-Heusden. De eigenaar van het bedrijfje had vooraf gezegd dat als de vrouwelijke personeelsleden zwanger zou worden, ze konden vertrekken. Angeliek werd zwanger en kon dus vertrekken. Het was 2003, maar deze vreemde gang van zaken was in de jaren vijftig van vorige eeuw heel normaal. Ondanks dit had het haar toch wel iets gebracht vond ze. Als klein kind al had ze een droom van een eigen winkeltje waarin ze door haarzelf bedachte en geproduceerde artikelen zou verkopen. Dat is Zomerzoen geworden. De fysieke winkel bestaat vanaf 1 juni niet meer, maar zal enkel nog als blog bestaan. Zomerzoen begon in een zelfgebouwd bedrijfspand in Milheeze, hierin waren 25 inspiratie kinderkamers met meubels van steigerhout. Overigens was er dat bedrijfspand later dan de webwinkel.

Ook heeft ze website Kus Terug opgezet, een blog dat zich richt op moeder/dochter/zus-sierraden. En ze begon De Ondernemende Vrouw, waarmee ze vrouwelijke ondernemers ondersteunt en helpt hun onderneming rendabel te maken. Angeliek is sterk in doelen stellen, kan zich goed focussen en is ook goed in nee zeggen. Ze heeft geen personeel in dienst, maar doet al zo’n twaalf jaar zo nu en dan een beroep op een zzp-er voor technische klussen.

Modeko

Even tijd voor het filmische intermezzo waarbij een bedoek werd gebracht aan het bedrijf Modeko van de familie Mollemans. Het bedrijf maakt aluminium gevel-elementen.

 

Marja begon haar webshop in 2010, hoewel ze al vanaf het begin ook op het internet aanwezig was met haar bedrijf. De Webshop is gekoppeld aan de voorraad en 24-7 in de lucht. Met kerst is er een weekje vrij, maar daarna gaat het weer vol gas. 40% van de omzet gaat via de webshop en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Maar ook de fysieke winkel weet men te vinden, persoonlijk contact wordt namelijk ook op prijs gesteld.

 

Angeliek noemt zich de eerste ondernemer op internet: “Ik woonde op de Schuifelenberg in Deurne en van daaruit deed ik mijn zaken op een wijze de je nu behoorlijk primitief kunt noemen.” Waar ze sterk in is, is dat ze stukken schrijft (blogt) die door Google worden opgepikt. Doel is om bij de eerste vijf opties die Google toont te komen. Zichtbaar zijn op het internet is gewoon heel erg belangrijk en wanneer je daar goed in bent kun je daar een goede boterham mee verdienen.

 

Of er wat valt te verdienen met Verpas? Ja hoor, aldus Marja, alles staat of valt met een goede webshop, waarbij alle elementen van het bedrijf – voorraad, boekhouding, etc. – aan elkaar gekoppeld zijn. Bedrijven als Ali Baba zijn geen bedreiging voor Verpas.

Praatje aan de bar

Frans Franssen hing aan de bar met de Deurnese internetgoeroe Rob van Rijssel die sinds twee maanden een webshop heeft. Rob ziet zijn webshop, opgezet door zijn vrouw Nicole, vooral als een extra etalage van zijn winkel.

En… over tien jaar?

Angeliek: “Ik zal blijven innoveren, mijn bedrijven groeien, maar ik moet de ontwikkelingen wel op de voet blijven volgen.” Marja sluit zich hierbij aan en voegt eraan toe dat haar verwachting is dat haar bedrijf blijft groeien en dat er nog wel wat meer personeel bij gaat komen.

Gouden tips?

Angeliek: “Zorg dat je zichtbaar bent en zet alle kanalen in op een goede en effectieve manier.”
Marja: “Klopt, blijf niet stilstaan en houd de ontwikkelingen bij.

Zijn er over 20 jaar nog fysieke winkels?

Ja hoor! Een bakker en een slager zullen altijd wel in een winkelstraat te vinden zijn. Belangrijk is het dat er een goede en evenwichtige mix is van web- en fysieke winkels.

Seizoensafsluiting 18 juni

Dinsdag 18 juni sluit het Ondernemerscafé het 17de seizoen af met de traditionele buiteneditie achter De Brouwer. Gast is de CEO van Toverland, Teun Dielissen, de presentatie is in handen van Frans Franssen en Niels Crooijmans. Ook is er verrassend entertainment. Het is editie 170.

 

Met dank aan Marcel Koolen voor de tekst en Roos Knijnenburg voor de foto’s

publicatiedatum: 22-05-2019