Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemersklimaat met grote uitdaging

Samenwerking ondernemers van groot belang

Door QZNYWRLDTXTConceptie

 

DEURNE - In editie 113 van het Ondernemerscafé Deurne op dinsdag 19 november in Plein Vijf ditmaal twee gasten: burgemeester van Deurne Hilko Mak en directievoorzitter van Brainport Development Imke Carsouw. Leidend thema was het ondernemersklimaat in Deurne en de regio, maar gaandeweg werd dit verlegd naar de kracht van samenwerking.

 

Voor de gasten aan tafel kwamen was er eerst het nieuwsblok waarin natuurlijk het meest opvallende nieuws was het opheffen door Helicon van de school van het Hippisch Centrum aan de Bruggenseweg. Later zou ook burgemeester Mak daar nog wat over zeggen. Ook de mededeling dat er geruchten gaan dat de directie van Oskomera op non-actief is gesteld. Ook literair nieuws over de Deurnese Manou Snellens die het boek Hartje Parijs uit heeft gebracht. Wellicht is zij te gast in het Ondernemerscafé van december, de laatste van de huidige ploeg. Deze laatste aflevering heeft als thema: het Laatste Woord. Nog meer Deurens succes; Jolanda Tielens die met haar lichtkunst veel succes had en lof oogstte op het Eindhovens GLOW-festival. Tot slot nog het bericht dat de Boerenbond stopt met de mengvoederproductie in Wanroy en dat o.a. voor de Helmondse vestiging betekent dat er voortaan ook op zaterdag gewerkt gaat worden. Presentator Twan van den Heuvel zag er de humor wel van in.

 

Als eerste gast schoof Hilko Mak aan de tafel bij het presentatieduo. 2 ½ jaar burgemeester van Deurne, hoe is het tot dusver gegaan? Volgens Mak is het een intensieve tijd geweest met de nodige ingrijpende zaken, waaronder zeer zeker de crisis. Maar ook een leerzame, zeker voor iemand als hij, die toch vrij weinig van Deurne wist voordat hij solliciteerde naar de functie. Na 2 ½ jaar kan hij in ieder geval constateren met een zeer actieve gemeente van doen te hebben, dat een bruisend verenigingsleven heeft en veel betrokken burgers. Grootste uitdaging is het hoofd bieden aan de huidige crises en Mak voorzag de nodige lichtpuntjes. Er is fors ingegrepen; zo moesten er bij de gemeente 38 arbeidsplaatsen verdwijnen - van 235 naar 197, maar het ergste lijkt voorbij en er zijn voldoende kansen om het tij te doen keren. Samenwerking, ook buiten de gemeentegrenzen, speelt daarbij een belangrijke rol. Op de vraag of Deurne over tien jaar nog een zelfstandige gemeente zal zijn antwoorde Mak: “Mogelijk.” Dit verduidelijkte hij door te zeggen dat er steeds meer en intensiever samengewerkt gaat worden. Deurne en Helmond hebben daar de basis voor gelegd en nu  trekken zij, samen met nog vier gemeentes in voorkomende gevallen op. Hij typeerde Deurne als grote onder de kleintjes en Helmond als kleintje onder de grote, waarmee hij aangaf dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen tussen de buren.

 

Het stoppen van de Helicon opleiding had ook hem verrast: “We zaten midden in de gesprekken om te kijken wat voor mogelijkheden er waren toen Helicon er plots de stekker uittrok. Een onaangename verrassing. Hij liet wel weten dat de gemeente Deurne nog steeds bezig is met het onderzoeken van mogelijkheden om het Hippisch centrum nieuw leven in te blazen. Als paardenliefhebber kon hij het natuurlijk ook niet over zijn kant laten gaan om dit zomaar te laten passeren.

 

Tijd voor de tweede gast van deze avond: Imke Carsouw, geboren en getogen in Deurne, op 18 jarige leeftijd het dorp verlaten, omdat ze haar vleugels uit wilde slaan. Studeerde in Rotterdam, woont in Oegstgeest en is directievoorzitter van de stichting Brainport Development. Deze stichting stimuleert de samenwerking van de hightech en maakindustrie in deze regio. Bedrijven, zelfstandige ondernemers die willen investeren in groei van hun bedrijf kunnen door Brainport in contact worden gebracht met bedrijven in de regio die dezelfde ambitie hebben. Samenwerken en verbinden is het idee. Door als bedrijf met gelijksoortige bedrijven samen te werken kunnen alle partijen erop vooruitgaan. En dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor de toeleveranciers van deze bedrijven. Wanneer zij op een verstandige manier samenwerken kan iedereen daar de vruchten van plukken in de regio. De stichting heeft 30 mensen in vaste dienst. Uniek is het dat, hoewel de overheid (21 deelnemende gemeenten) de stichting financiert geen volledige zeggenschap heeft.

 

Mak bevestigde het belang van Brainport en er was dan ook geen moment twijfel om de samenwerking (financiering) voort te zetten. Dit vanwege de vele positieve effecten van dit instituut dat vooral uitgaat van de eigen kracht van de ondernemer. Hij riep dan ook op om als ondernemers meer samen te werken. Niet denken in termen van concurrentie, maar simpelweg elkaar te versterken. Hij merkte tevens op dat ook binnen de SRE de nodige beweging plaatsvindt, Zo wordt er voortaan gewerkt met subregio’s – De Peel is er daar eentje van – en daar liggen de kansen voor plaatselijke ondernemers die open staan om samen te werken en zich niet terugtrekken op het eigen erf.

 

Het had een fantastische slotzin kunnen zijn, maar ze viel al een paar minuten voor het einde van het gesprek toen Mak zijn wethouder Ragetlie aanhaalde: “Op weg naar de galg wordt je heel erg creatief.” Hiermee doelend op het feit dat, wanneer je geen kant meer op kunt de kleinste mogelijkheid een enorme kans wordt. Maar ja, geen slotzin. Beter gezegd slotzinnen, want zowel Mak als Carsouw mochten nog een laatste hartenkreet doen. Carsouw: “Ik droom ervan dat deze regio niet alleen de slimste is en het beste is samenwerken, maar ook de economisch sterkste. Mak: “Ondernemers in deze regio zijn creatief, het zit hen in de genen, ondernemers en bedrijven organiseer je, dat maakt je sterk.”

 

Hiermee kwam een einde aan het ondernemerscafé van 19 november 2013. Volgende editie, nummer 114 op dinsdag 17 december,  is de laatste voor en door de oude ploeg, het thema is: het Laatste Woord. Het nieuwe team, bestaande uit Ad van Dinther, Harold Donkers en Jan van den Heuvel, gaat in een nieuw jaar de uitdaging aan.

publicatiedatum: 20-11-2013