Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

’t Speck & Clouds, smaakvolle toevoeging aan culinair pallet Deurne

 

Nieuwe Deurnese eetgelegenheden

 

Ondernemerscafé editie 111, de eerste van seizoen twaalf. In deze openingseditie stond de Deurnese Horeca centraal in Plein Vijf aan de Markt in Deurne. Gasten waren: Esther Deumers en Rudy Verstappen (Grand café Speck) en Nicole Faasse (Restaurant Clouds). De twee ondernemers hebben zich onlangs met hun zaak in Deurne gevestigd. Als derde gast  schoof Patrick Freriks van Tonny Freriks Horeca-makelaars aan.

 

In afwachting van de gasten namen Peter-Alexander Driessen en Twan van den Heuvel de afgelopen periode door en kwamen ook met wat ondernemersnieuws. Zo wist men te vertellen dat in het kantoor van het voormalige Oskomeragebouw sinds 2 september IPParking is gehuisvest. Het bedrijf zetelde voorheen in Helmond. Op de locatie van Rien van Mierlo komen twee bedrijven, een van die bedrijven is Alptax. Verder lijkt het erop dat het pand van Van Rijssel aan de Stationsstraat een huurder heeft. Begrafenisondernemer Van Kessel is met de werkplaats voor grafmonumenten verhuisd van het buitengebied naar een locatie aan de Wattstraat op industrieterrein De Kranenmortel.

 

Tot slot van het nieuwsblok was er even aandacht voor de wisseling van de wacht.
Zoals aangekondigd op de afsluitingsavond van het vorige seizoen stopt de huidige organisatie van het Ondernemerscafé er na de decembereditie mee en is men op zoek naar opvolgers. Gemeld kan worden dat men in gesprek is met een aantal mensen en wellicht dat bij de oktobereditie van het Ondernemerscafé wat meer informatie gegeven kan worden.

 

Tijd voor de gasten. Nou ja, allereerst was er de mededeling dat Fausto Parlagreco van Pizzeria Velentino niet aanwezig kon zijn. Van den Heuvel schetste de situatie rond de opkomst en, naar niet veel later bleek, de ondergang van het bedrijf van deze 68-jarige Italiaan. Van een lek in de openingsweek en koks die niet berekend waren op hun taak, koks die te veel aan Bacchus offerden en een bedrijfsleider van een sterrenrestaurant wiens bezigheid voornamelijk bleek sigaretten rokend naar de sterren te kijken. Kortom, de Zuiderling is met de Noorderzon vertrokken. Tot zover, de eerste gast!

 

Gelukkig hadden de andere gasten wel reden om aan te schuiven bij het presentatieduo. Esther Deumers en Rudy Verstappen zijn niet alleen zakelijk partners, maar ook in het echte leven. Esther runt het Wapen van Someren en Rudy heeft een zaak in Venlo, Eigenwijs. Na een jaar van onderhandelen en voorbereiden is ’t Speck (voorheen De Roode Leeuw) in de vakantie open gegaan. Hoewel de aandacht over drie locaties verdeeld moet worden lukt het, het tweetal aardig dit voor elkaar te krijgen. Esther: “We hebben flink verbouwd; zo is er een grote serre gezet en ook binnen heeft alles een mooie, ruimtelijke uitstraling gekregen. De klik was er vanaf het begin. Rudy is kok en voornamelijk in de keuken te vinden: “Ik ben meer van de achtergrond, sta liever aan het fornuis, maar zal er niet aan ontkomen om ook meer ondernemer te moeten zijn.” Het stel heeft nu drie zaken, op de vraag of er nog meer zullen volgen is het antwoord: “Zeg nooit, nooit. We blijven rondkijken en als we een nieuwe uitdaging zien, dan gaan we ervoor.” Rudy en Esther kijken tevreden terug op de afgelopen periode en juichen het feit dat er een divers en ruim horeca-aanbod in Deurne is alleen maar toe.

 

Nicole Faasses ’droom was een hotel, maar via een Bed & Breakfast in Mallorca werd die droomopgeschaald naar een restaurant. Dat restaurant, Clouds, in het voormalige postkantoor op de Markt van Deurne, is nu acht weken open. Nicole: “De naam Clouds deden we op in Zuid-Afrika. Daar zijn we geweest op een wijnestate met die naam. Zo werd het dus Clouds Deurne. Ook wij hadden direct een goed gevoel bij het pand en de locatie. Mooi is het glas in lood, de hoge plafonds en veel lichtinval. We hebben de zaak in twee weken tijd in kunnen richten - prima op schema - doordat we gelukkig geen vervelende zaken tegen kwamen. Het scheelde natuurlijk ook dat het pand voorheen geruime tijd als restaurant van het gemeentehuis heeft dienst gedaan. Er zat al een routing in. Wij gaan uit van het principe dat kwaliteit betaalbaar moet zijn. Om die kwaliteit te waarborgen hebben we een goede kok, Erik Jacobs, aangetrokken. Dat was van ons lijstje met tien belangrijke voorwaarden de belangrijkste. Erik heeft zelf zijn keuken mogen ontwerpen. De afgelopen acht weken zijn goed verlopen en we zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet.”

 

Voordat de derde gast aanschoof was er het onderdeel dat voor het zomerreces werd geïntroduceerd; een blik in het ondernemende Deurnese verleden door de heemkundekring. Pieter Koolen had het over polychromeur (iemand die (gipsen) beelden beschilderd) Heinz Holthappels uit Kevelaer die daar al een zeer erkend en vakbekwaam meester-polychromeur was toen hij naar Deurne verkaste en ging werken bij Heinrich Cerfontaine in de Stationslaan. Omdat zijn karakter en zedelijk gedrag niet strookte met dat van Cerfontaine besloot hij in 1935 zelfstandig verder te gaan.

 

Na dit historisch intermezzo - ook uitgebreid na te lezen op DeurneWiki - werd de laatste gast aan tafel genood. Patrick Freriks van Tonny Freriks Horeca-makelaars legde uit dat zijn bezigheden in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg veel overeenkomsten heeft met die van de gangbare makelaars, maar dan wel op een specifiek terrein, de horeca. Over het starten van een horecazaak: “Alles staat of valt bij een goed idee dat uitgevoerd wordt door gedreven mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Zorg ervoor dat je een duidelijke, eigen, identiteit hebt. In Deurne zijn er met ’t Speck en Clouds twee mooie bedrijven bij gekomen die aanvullend zijn op het aanbod dat er al is. Dit is een verrijking en een aanwinst.”
Is er dan geen crisis in de horeca?


Freriks: “Dat wel en vooral de zaken die enkel drankverstrekkend zijn hebben het moeilijk. Daarbij is het ook zo dat horeca een bijzondere tak van sport is. Zo heb je de brouwerijen die een rol van betekenis spelen doordat zij in sommige gevallen eigenaar zijn van het pand waarin een ondernemer zijn zaak wil beginnen. Het is daarom van belang dat de ondernemer goed voorbereid aan zijn zaak moet beginnen, want er zijn valkuilen.”

 

Met deze laatste gast kwam er een einde aan een avond die voorbij was voor je er erg in had. Het bezoekersaantal van zo’n 100 personen was, gezien de weersomstandigheden – buiten regende het de hele avond dat het goot – niet onaardig. De volgende editie van het Ondernemerscafé Deurne is op dinsdag 15 oktober, dan weer op de derde dinsdag van de maand.

 

publicatiedatum: 11-09-2013