Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé 16 april 2013

Lentekriebels en degelijk ondernemerschap

 

DEURNE – Het 108ste Ondernemercafé ging over drie echte Deurnese bedrijven die je vooral buiten aantreft. Het is daar waar hun corebusiness zich afspeelt. In volgorde van opkomst waren dit Jurgen Thielen van Thielen Containertransport, Arjan Aldenzee van Gebroeders Aldenzee en Jan-Willem de Wit van WIVO. De lang verwachte Lente bleek aangebroken, want niet alleen was Plein Vijf afgeladen vol, ook de stemming was opperbest en de avond had een hoog entertainend gehalte. Voordat de presentatoren Peter-Alexander Driessen en Twan van den Heuvel de gasten aan tafel noodden werd eerst het nieuwsrondje gemaakt.

 

Twan van den Heuvel complimenteerde zijn collega met de ongeveer 3 ½ ton die deze terugkreeg van de gemeente Deurne vanwege te veel betaalde leges. Het geld zal niet op de grote hoop terecht komen, zoals Van den Heuvel tot veler vermaak suggereerde, maar is doorgesluisd naar EDCO, het bedrijf waarvoor deze leges door Driessen waren betaald. Ook werd gemeld dat het pand van het vroegere Favory (voorheen Habek) leeg en te koop staat. Hoeka, voormalig eigendom van BASF is verkocht aan DPG (Dutch Paint Group)

 

 

In het geruchtencircuit, ook een onderdeel van het nieuwsblok, kwam een aantal zaken aan de orde. 1. In het Dinghuis zou een pannenkoekenrestaurant komen, 2. het ‘Pandje Brood’ zou een horeca-achtig iets worden, 3. De Koets zou dicht gaan en bedrijfsleider Mark Mastbroek zou naar De Roode Leeuw gaan, dat een soort grand-café wordt en gerund door de eigenaren van het Wapen van Someren. De geruchten van de vorige keer werden ook nog even tegen het licht gehouden: er is in de het voormalige pand van Terbeek een Italiaanse delicatesse zaak, Basilicum, gevestigd. Maar of er in het oude postkantoor een eetgelegenheid zou komen kon nog steeds niet worden bevestigd. Het laatste gerucht was dat er in een deel van het pand waarin in een grijs verleden De Muziekfontein was gevestigd een growshop komt. Dit nieuwtje bracht nogal wat hilariteit te weeg, zeker door de vrije associatie van Van den Heuvel. De toon was gezet!

 

Na deze dosis nieuws en geruchten en luchtigheid schoof Jurgen Thielen aan bij de presentatoren. Zijn bedrijf, sinds januari heeft hij het van zijn vader overgenomen, heeft onlangs zijn activiteiten gecentraliseerd op het terrein waar voorheen Oskomera was gevestigd. Het bedrijf is begonnen kort na WO II en deed aanvankelijk in potgrond, maar is sinds de jaren 80 van vorige eeuw zich gaan specialiseren in containertransport, recycling, inzameling en verwaarding van reststoffen. Nu ze over een grote hal kunnen beschikken – voorheen zaten ze aan het Leegveld en waren al een kleine tien jaar op zoek naar een andere locatie - kan er werk gemaakt worden van het sorteren van het afval, dat vervolgens wordt aangeboden aan o.a. recyclebedrijven. Doel is om juist dit onderdeel, het sorteren voor recycling, meer nog dan in het verleden uit te bouwen. Ook voor particulieren is het overigens mogelijk om afval aan te bieden, waarmee Thielen een concurrent wordt van de milieustraat van de gemeente Deurne.


Arjan Aldenzee runt met twee broers en drie neven het bedrijf Gebroeders Aldenzee. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de onderneming begonnen. Van agrarisch loonbedrijf is Aldenzee inmiddels geëvolueerd en toen in 1985 een puinbreker werd gekocht is men zich ook gaan richten op de wegenbouw. 25 man zijn er in vaste dienst. Met Van den Einden varkensbedrijf is een mestverwerkend bedrijf opgezet, hier wordt mest exportwaardig gemaakt, zodat het uitgevoerd kan worden. Gebroeders Aldenzee houdt zich voor het belangrijkste deel bezig met puin en recycling (70%) en de overige 30 % is agrarisch van aard. Zo hebben zij o.a. een combine en gaan zij soms met collega-bedrijven voor tijdelijk een samenwerkingsverband aan.  Met zes man een bedrijf runnen is niet altijd even gemakkelijk gaf Arjan toe. Wanneer alle neuzen dezelfde kant in staan is er geen probleem, maar soms verschillen de wijze van aanpak. Iedereen heeft zo zijn eigen taken en vaardigheden, maar er is veel overlap.


Jan-Willem de Wit is geen onbekende voor het ondernemerscafé en de sappige, maar vooral o zo Deurnese manier van vertellen zorgde voor veel hilariteit. WIVO staat voor (de) WIt en  (Arie) VOgels, maar zijn compagnon stapte al vrij vroeg - Gortdroog: “Nadat de eerste honderd gulden geïnvesteerd moesten worden” - uit het bedrijf. Die naam is zo gebleven. Schoonvader deed in graszoden en WIVO stapte in deze business. Als je dan toch graszoden moet leggen, dan kun je van te voren ook wel gelijk de buizen voor de beregening leggen; de stap naar beregeningsapparatuur was een logische. Toen in 2005 de persriolen in het buitengebied verplicht werden stapte hij ook in deze markt en begon een montagebedrijf.  Niet veel later ging hij zich ook bezighouden met de inrichting van varkensstallen. Drie jaar, vertelde de Wit, had hij dit gedaan, maar uit deze tak van sport is hij deels uitgestapt, omdat hij merkte dat de WIVO zaken, waarbij kwaliteit op de eerste plaats staat, eronder driegden te gaan leiden. Het bedrijf Farm Solutions werd verkocht, maar voor wat betreft het onderdeel techniek (alles boven de 1.20 m, volgens de Wit) blijft WIVO werk leveren. Met vijf perfect Deurens sprekende Polen kan het bedrijf zijn klanten kwalitatief en op maat bedienen.


Heel naturel, met veel humor en in een sneltreinvaart werd de zaal bijgepraat over het bedrijf WIVO en met de droge constatering  “Ik heb me in het begin aangepast aan de klant, maar ben daar héél snel mee opgehouden, zette hij de lijfspreuk van zijn bedrijf: Hebben we, Kunnen we, Doen we, kracht bij.


Alle drie de bedrijven willen vooral blijven doen waar ze goed in zijn. Grootse plannen zijn er niet. Kwaliteit en degelijkheid, zonder al te veel poeha. De zaken grondig en doortastend aanpakken in een branche die redelijk crisisbestendig blijkt te zijn.

 

Aflevering 109 is op dinsdag 21 mei. Inloop vanaf 20.30 uur in Plein Vijf aan de Markt in Deurne. Via deze site en de media verneemt u wie de gasten zijn. 

publicatiedatum: 17-04-2013