Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

16 oktober 2012 Ondernemerscafé Deurne

 

Bouw en Personeel staan garant voor een aantrekkelijke live show

Dynamisch, onderhoudend en informerend

Het Ondernemerscafé in Plein Vijf stond dinsdagavond 16 oktober in het teken van Bouw en Personeel. Zo’n 200+ belangstellenden zagen het goed op elkaar ingespeelde presentatieduo Peter-Alexander Driessen en Twan van den Heuvel drie bouwondernemers op onderhoudende wijze bevragen. De gasten waren, in volgorde van opkomst, Martien Bots van Bots Bouwgroep, Lendert Coppens van Bouwbedrijf Lendert Coppens en Jan van den Heuvel van Van den Heuvel Afbouwgroep.

 

Voor de eerste gast aan tafel verscheen was er het nieuwsblok: een nieuw item dat dit elfde seizoen voor het eerst onderdeel uitmaakt van het programma. Eerste nieuwtje was dat het sms-experiment van de vorige aflevering niet verder komt dan de experimentele fase. Verder werd aangekondigd dat op 28 oktober het promotieplan van de stichting Centrum Management wordt gepresenteerd en dat er twee hectare industriegrond te koop is op Binderen-Zuid. Het nieuwsblok werd afgesloten met het gerucht dat er een nieuw tuincentrum komt in Deurne. Al snel werd duidelijk dat hier op vileine wijze een Deurnenaar op de hak werd genomen. De zaal kon het wel waarderen getuige het besmuikt lachen en gegniffel.

 

Martien Bots

Martien Bots is directeur van Bots  Bouwgroep, een bedrijf met 125 werknemers dat in Deurne gehuisvest is. Noodgedwongen, want het van oorsprong Liesselse bedrijf zou eigenlijk nieuwbouw realiseren Liessel. Vanwege bodemvervuiling moest naar Deurne en Valkenswaard worden uitgeweken. Bots constateerde dat de mentaliteit van de werknemers duidelijk is verbeterd ten op zichte van een aantal jaren geleden. Het samenwerkingsverband met Coopmans en Lutters kwam aan de orde: “Zij zijn iets verder in het duurzaam bouwen dan wij, dus hebben we de handen ineen geslagen. We verwachten binnen nu en een half jaar met een totaal nieuw bouwconcept te komen, dat zo’n 25% kostenbesparing oplevert.” Aan Martien werden, evenals aan de andere gasten vijf stellingen/keuzes voorgelegd, waarop later in gezamenlijkheid op teruggekomen zou worden.

 

Lendert Coppens


Lendert Coppens schoof als tweede aan. Het gerevitaliseerde bedrijfspand, van het Bouwbedrijf staat voor de vooruitstrevende wijze waarop Coppens de markt tegemoet wil treden. Lendert Coppens: “We hebben een jaar geleden besloten te investeren, de revitalisering van het pand is daar een onderdeel van. Dat het tij qua economie wat tegenzit, betekent niet dat we van de ingeslagen weg afwijken. We willen de markt voor zijn. Een markt die vraagt om slim ondernemen.” De Molenaarszoon uit Vlierden heeft altijd al het ondernemersbloed voelen kriebelen en is op 18 jarige leeftijd als zelfstandige begonnen. Inmiddels heeft het bedrijf, dat zich richt op de particuliere markt, 25 werknemers in dienst. Vanaf dit jaar zijn de interieurbouwers van LaVèrSo de inpandige buren. Volgens Coppens een mooie kruisbestuiving. Ook de showroom blijkt van belang: “De klant wil voelen, zien en beleven. Dat wij hen deze mogelijkheid kunnen bieden is duidelijk een meerwaarde.”

 

Jan van den Heuvel


Dertien maanden bivakkeert hij al in een caravan in Oostburg: Jan van van den Heuvel. Veertien maanden geleden kreeg zijn bedrijf de grootse opdracht in zijn bestaansgeschiedenis: de afbouw van 450 vakantiewoningen – aannemer is Heijmans - in Cadzand. “Toen we de opdracht binnen hadden kwam de onvermijdelijke vraag: wie gaat er naar toe? Want drie uur heen en drie uur terug betekent dat je niet iedere dag op en neer kunt. Binnen het bedrijf kon of wilde niemand, dus ben ik gegaan. Over twee weken wordt het project afgerond en kunnen we terugkijken op een leerzame periode voor ons bedrijf.” De laatste jaren heeft Van den Heuvel afbouwgroep voor 30% moeten inkrimpen als gevolg van de malaise op de bouwmarkt. Zo’n grote opdracht en tegelijkertijd inkrimping betekende dat er bedrijfsmatig het nodige moest veranderen. Volgens Van den Heuvel is dit een waardevol leerproces geweest. Op het project in Cadzand werken veel buitenlandse werknemers. Iets wat bij dit soort grootschalige projecten al lang niet meer ongewoon is. Van den Heuvel bestreed het negatieve beeld dat er van, met name, Poolse werknemers bestaat.

 

En hiermee was het bruggetje Bouw en Personeel gemaakt. Zowel Bots als Coppens werken niet met buitenlandse werknemers. Van den Heuvel wel. Geconstateerd werd dat er voor grote projecten, waar scherp op de prijs wordt ingezet, men niet ontkomt om goedkope werkkrachten aan te trekken. En voorlopig zal dit wel zo blijven.

 

Stellingen


Nog even werden wat stellingen/keuzes eruit gelicht. Martien Bots was duidelijk op de vraag: Gerard Daandels of Hilko Mak (respectievelijk de voormalige en de huidige burgemeester van Deurne); hij koos voor Gerard Daandels. Zijn motivatie: Daandels was aanwezig en ging voor de ondernemer. Mak beweegt zich veel meer op de achtergrond. Je ziet ‘m nauwelijks. Lendert Coppens kiest bewust voor het zelf opleiden van mensen boven het inhuren van gekwalificeerd personeel en Jan van den Heuvel koos, met pijn in het hart, voor buitenlandse werknemers.

 

Ontslagrecht


Waar allen zich in konden vinden was dat het ontslagrecht op de schop moet. Het is vooral in de bouw - een sector die onder druk staat en waar de lange termijn een vaag gebied is – moeilijk om, zoals dat eufemistisch wordt aangeduid, afscheid te nemen van werknemers. Een groot probleem waar op korte termijn iets aan moet gebeuren, volgens de drie ondernemers.

 

De Toekomst


Aan het slot van een dynamisch uur ondernemerscafé kwam ook de toekomst nog aan bod. Martien Bots prees zich gelukkig met een zoon en dochter die beiden in het bedrijf werkzaam zijn en op termijn de zaak zullen overnemen. “Dat het zo mooi zou zijn, had ik niet verwacht!” De kinderen van Lendert Coppens en Jan van den Heuvel zijn nog te jong, maar zowel Lendert als Jan hopen op continuïteit en stabiliteit.

Het volgende ondernemerscafé is op dinsdag 20 november. Via de media en de website wordt u te zijner tijd geïnformeerd over het thema en de gasten.

 

© Marcel Koolen, De jongenskamer 16 oktober 2012

 

publicatiedatum: 17-10-2012