Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé 19 maart 2013

‘Nieuwe’ ondernemers te gast in Ondernemerscafé Deurne

DEURNE – Te gast in de 107de editie op dinsdag 19 maart 2013 van het Ondernemerscafé Deurne waren Martijn van der Struijk van Edco Eindhoven BV (MOB-complex),  Ziad Geris van Geris Dairy Solutions (kaashandelaar) en Fried Cuijten van DIMA Group BV (C.E.O. sinds augustus vorig jaar). DIMA is komende vrijdag, 22 maart, om kwart over een te zien in een korte reportage bij zakenzender RTL 7. Voordat het presentatieduo Peter-Alexander Driessen en Twan van den Heuvel de gasten aan tafel noodden werd eerst het nieuwsrondje gemaakt.

 

Daarin werd o.a. gemeld dat schilderbedrijf Dirks is overgenomen en het iets minder harde nieuws was dat er in het oude postkantoor een restaurant komt en dat dat in de zaak van Terbeek een delicatessenzaak zou komen.

 

Natuurlijk werd nog even teruggeblikt op MOB-gate, waarbij nu de meeste partijen wel via de krant aan het woord zijn gekomen. Geconstateerd werd dat iedereen blijft zitten waar ie zit en dat het over exact een jaar gemeenteraadsverkiezingenzijn en dat vooral de media garen spint bij deze en vergelijkbare affaires. Verder nog de mededeling dat op 10 oktober de ondernemer van het jaar bekend wordt gemaakt. Via de website van het ondernemerscafé en de ondernemersvereniging is hierover meer informatie te vinden.

 

Tijd voor de gasten. Als eerste schoof Martijn van der Struijk aan van EDCO. Het bedrijf is dertig jaar geleden begonnen vanuit het tankstation van de heer en mevrouw Adriaans. Meneer Adriaans was en is een ondernemend type en hij ging als snel in zijn tankstation ijskrabbers en dergelijke zaken verkopen. Van het een kwam het ander en door een enorme handelsgeest is het bedrijf, dat nu gerund wordt door twee zoons van de oprichter en financieel directeur Martijn van der Struijk, zo groot als het nu is. De verwachting is dat de twee enorme hallen over twee maanden gevuld zijn met artikelen die o.a. in winkels als de Blokker en Action te koop zijn. EDCO levert deze zaken in heel Europa, de producten komen uit Azie. Per jaar worden er tussen de 6- en 7.000 duizend containers goederen verhandeld. Nabij het vliegveld Eindhoven heeft EDCO een immense showroom, waar de internationale klanten als in een One Stop Shop hun keus kunnen maken. Het assortiment is zeer breed en doordat het bedrijf voorraadhoudend is, kan het vrij snel – binnen een dag of vier – overal in Europa leveren.

 

Ziad Geris van Geris Dairy Solutions doet in zuivel, maar core bussiness is de kaas. Ook zijn bedrijf is nieuw in Deurne en groeiend. Samen met zijn compagnon runt hij de zaak. Nadat hij een aantal jaren bij Interfood had gewerkt werd in 2009 de stap gezet naar een eigen onderneming. In 2010 sloot zijn compagnon aan en door de groei van de vraag kwam men in Eindhoven al snel plaats te kort. Er werd verkast naar Venlo, maar ook daar raakte de ruimte op dus er werd gedacht over terugkeer naar Eindhoven. Toen bleek dat er in Deurne een prima locatie vrij was, was de keus snel gemaakt. Het bedrijf verhandelt zo’n 25 miljoen kilo kaas (2012) per jaar en levert aan kaassmelterijen en landen waar weinig koeien zijn, maar waar wel veel kaas wordt gegeten, zoals bijvoorbeeld Italië. Het bedrijf behoort qua volume tot de vij grotere van Europa. Opslag en transport verloopt voor het grootste deel via Deurne. De waarde van een gemiddelde vrachtwagen kaas, dat geen goedkoop product is, is zo’n 65.000,- euro.

 

DIMA staat voor van Dinther Machinery en was voorheen van Deurnenaar Ad van Dinther. Via, via kwam Fried Cuijten ter ore dat het bedrijf te koop stond en na direct contact opgenomen te hebben met Van Dinther werd vrij snel de zaak beklonken. DIMA maakt o.a. machines die elektronische componenten op printplaten plaatsen. Door nieuwe productielijnen toe te voegen aan de bestaande twee - o.a. machines om te solderen en de elektronica te verbinden met bijvoorbeeld ledschermen -  is het de bedoeling om wereldwijd machines te leveren. Voorheen werd vooral Europa bediend, maar Cuijten, die over een stevig netwerk beschikt omdat hij al zo’n 25 jaar in de business werkzaam is, wil zijn vleugels uitslaan naar Azië en Noord Amerika. Het niveau wat betreft machinebouw is in West Europa bijzonder hoog, daar kan op dit moment geen enkel buitenland aan tippen. Zaak is om die kennis en de producten daarvan af te zetten. Doordat DIMA in een economisch gevoelige markt opereert is juist ook zaak om die verbreding te zoeken. In Deurne werken er 45 mensen, in Singapore werken er vijf op een kantoor en daarnaast zijn er in veel landen verkooporganisaties/agenten.

 

In de gezamenlijke slotronde kon geconcludeerd worden dat hoewel het bedrijf van Geris en DIMA op wereldschaal opereren, het toch een vrij kleine wereld is waar het Ons kent Ons is. Bij EDCO, het grootste bedrijf met zo’n 250 medewerkers, is dat wat minder, maar waar DIMA en Geris weinig beurzen aflopen is juist EDCO weer wel het geval. Bij alle drie de bedrijven is de kwaliteit van groot belang en voor een firma als DIMA is de service ontzettend belangrijk. Bij EDCO en Geris speelt ook de prijs van het product een belangrijke rol; de marges zijn laag, maar de kwaliteit moet in orde zijn. Alle drie de bedrijven onderstreepten  het belang van goed en kundig personeel. Dat is een voorwaarde om een goed product te maken of te verkopen. En goed personeel is niet altijd even makkelijk te vinden.

 

Gevraagd naar een krachtige slogan om het bedrijf te typeren maaide Van der Struijk gelijk het gras voor de voeten van zijn disgenoten weg met, heel toepasselijk, Gas Erop! Geris kon zich hierin helemaal vinden en voegde nog toe: doe wat je belooft en Cuijten had een Engelstalige slogan die vrij vertaald Geloof in je dromen, maar droom ze niet alleen, maar realiseer ze ook.

 

Hiermee eindigde editie 107, die door ruim 200 geïnteresseerde bezoekers werd bijgewoond en, afgaande op het slotapplaus een heel dikke voldoende scoorde.
Aflevering 108 is op dinsdag 16 april, aanvang 20.30 uur, Plein Vijf aan de Markt in Deurne. Via deze site en de media verneemt u wie dan de gasten zijn.

publicatiedatum: 20-03-2013