Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Tijd Inloop 20.30u, aanvang stipt om 21.00u
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemerscafé over Horeca

Dinsdag 18 december raen Hans Stienen van Multibier en Harold Donkers van Bidfood te gast bij  Ondernemerscafé Deurne. Het thema deze 164ste editie was horeca.

 

Presentator Jan van den Heuvel en zijn medepresentator Niels Crooijmans – voortaan de vaste co-presentator van het Ondernemerscafé - van LINC (de vernieuwde versie van Jong Deurne) praatten in café De Brouwer aan de Markt in Deurne van 21.00 tot 22.00 uur met deze mannen, beiden gepokt en gemazeld in de horeca. Multibier heeft 3.500 soorten bier op voorraad en Bidfood is een belangrijke toeleverancier van de horeca.

Na het nieuwsblok, ditmaal verzorgd door Erwin Boerenkamps was er nog een kort intermezzo door Thijs van Rooij die namens E-Fiber aandacht vroeg voor glasvezel in Deurne. Uiterlijk 31 december kunnen de Deurnenaren aangeven zich inschrijven voor een abonnement van een van de aanbieders. Bij 30% inschrijvigen wordt er een glasvezelnetwerk aangelegd in heel Deurne, dus ook in de buitengebieden. Hierna was het woord aan de horecamannen.

Multibier

Multibier is een onafhankelijke drankengroothandel, begonnen in Asten als Astein, maar inmiddels gehuisvest in Helmond op de Varenschut, waar nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden zijn. De verkassing naar Helmond kwam voornamelijk door de supercell van 2016, waarbij het bedrijf dermate was gehavend dat direct naar een andere locatie moest worden gezocht. Op dit moment, een heel drukke periode, heeft het bedrijf exact 3.138 soorten bier op voorraad. Hoewel het bedrijf vooral op het nationale vlak actief is kan men, vanwege Europese regelgeving  over de landsgrenzen klanten werven. Vooralsnog ligt hier voor Multibier geen markt.  Astein maakt nog - met een slijterij - deel uit van Multibier dat een echt familiebedrijf is. Naast Multibier staat Hans ook midden in de Astense samenleving, zo was hij vorig jaar prins carnaval en is hij erg betrokken bij het verenigingsleven.

Bidfood

Harold loopt al enige decennia rond in de horeca, de Deurnenaren kennen hem vooral als de drijvende kracht achter Plein Vijf, waar hij een aantal jaren bedrijfsleider was. De van geboorte Geffenaar volgde een koksopleiding werkte in een aantal grote zaken in de regio en besloot een aantal jaren geleden het roer drastisch om te gooien. Iets wat voor hem als gedreven horecaman niet echt eenvoudig was. Toen kwam Bidfood (voorheen Deli XL) in beeld. Het bedrijf levert rechtstreeks van de procent aan de professionals in de horeca: van bron naar bord. Bidfood heeft in Nederland 15 filialen, Harold bestrijkt het gebied tussen (grofweg) Roermond en Nijmegen. Hij heeft een adviserende rol, is sparringpartner en doet aan relatiebeheer. Zijn specialiteit is vlees, vis en groenten. Een van de klanten van Harold is de Rosario in Helmond die zeer recent een Michelinster in de wacht wist te slepen.

FC Robinstijn

Harold is ook een van de ambassadeurs en zit in het Dagelijks Bestuur van FC Robinstijn - van Deurnenaar Pieter van Bussel - die voetbalwensen van kinderen verwezenlijkt. FC Robinstijn heeft onlangs Denzel Dumfries (PSV) verwelkomd als ambassadeur en ook Lasse Schöne (AJAX) is een zeer benaderbare ambassadeur. Komend jaar is er weer speciale avond van FC Robinstijn – de namen van de zonen van Pieter van Bussel – met Jan Joost van Gangelen en Frank Evenblij, die beiden ook ambassadeur zijn. Donkers zei te hopen dat de KNVB partner wordt van FC Robinstijn, zodat de organisatie geprofessionaliseerd kan worden. Nu is het nog liefdewerk oud papie, maar gezien het werk dat er verricht wordt en vooral ook wat het betekent voor de kinderen is dit zeker geen overbodige luxe.

Van den Berkmortel Fijnmetaal

Even was er tijd voor bewegend beeld in het kader van een kijkje achter de voordeur van een Deurnese bedrijf. Ditmaal was Dennis van der Meijden te gast bij Van den Berkmortel Fijn Metaal.

Bruin fruit

De horeca-ondernemer is er niet meer met een biertje tappen en een schaaltje bruin fruit (snacks). De bruine kroegen nemen af, de klanten willen meer, dus ook de horeca-ondernemer zal sneller moeten inspelen op de wensen van zijn klanten,  vertelde Hans Stienen. Donkers beaamde dit.

Praatje aan de (eigen) bar

Frans Fransen sprak kort met Henk van der Steijn, eigenaar van o.a. De Brouwer, aan diens bar. Het bedrijf van de Van der Steijns begon als varkensbedrijf, daarbij kwam het produceren van veevoeders en al sinds geruime tijd de horeca; De Brouwer, De Automatiek en Senza Pari, alle drie naast elkaar op de Markt in Deurne. Dat horecagebeuren is een uit de hand gelopen hobby, vertelde Henk met enig gevoel voor understatement.

Zoals het zo vaak gaat in de horeca liep het nu iets uit.  Waar sta je over tien jaar was de laatste vraag aan beide tafelgasten. Harold hoopte dan met pensioen te gaan (hij is nu 51), maar de jongere Hans hoopte dat hun Multibier de specialist te zijn in elke verpakkingsvorm van speciaal bier.

Liane Manders

Jarenlang was Liane Manders de vaste fotograaf van het Ondernemerscafé. Vandaag was haar laatste avond en ze werd door Jan van den Heuvel op passende wijze beloond voor haar inzet. Dankzij een alerte Jean-Paul Vosmeer is hier ook beeld van en werd Liane op de gevoelige plaat vastgelegd.

Volgende editie, aflevering 165

15 januari 2019 is de volgende afspraak. Dan zijn burgemeester Hilko Mak en Rudy van Hoof van de Rabobank te gast om terug te blikken en vooruit te schouwen.

publicatiedatum: 18-12-2018