Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Tijd Inloop 20.30u, aanvang stipt om 21.00u
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

Ondernemen in de bouw

Dinsdag 16 oktober was het thema van Ondernemerscafé Deurne Ondernemen in de Bouw. Presentator Jan van den Heuvel en co-presentator Twan van Doorne – beiden ook werkzaam in de bouw - praatten in café De Brouwer aan de Markt in Deurne met Roland Lijten van Miba in Asten en Piet-Hein Maas van Wijnen bouw in Someren. Maar eerst was het Dennis van der Meijden met het nieuws van afgelopen maand.


Na het voorstellen van de gasten ging het los in een druk bezochte Brouwer.

 

Wijnen bouwgroep is een bedrijf dat al 133 jaar bestaat en Piet-Hein Maas is al 19 jaar eigenaar. Het bedrijf heeft 400 werknemers en een jaaromzet van 180 miljoen euro. Het bedrijf beperkt zich niet enkel tot de bouw, maar beweegt zich ook op het terrein van vastgoed, installatietechniek en is bezig met de overname van een Elektrotechnisch bureau. Verder is het bedrijf de grootste van de drie Europese bouwers van biertanks. In totaal bestaat de Wijnengroep uit tien bedrijven, de hoofdvestiging bevindt zich in Someren. Kracht van het bedrijf is, volgens Maas, de organisatie van het (bouw)proces.

 

Miba is een bedrijf dat bedrijven uit het MKB en grotere partijen adviseert bij de bouw. Er zijn tien mensen in dienst en Miba heeft een platte organisatie waar in oplossingen wordt gedacht. Dat is volgens Lijten meteen de grote kracht van zijn bedrijf.


Slechte naam

Aannemers hebben een slechte naam. Dat onderschreven Maas en Lijten. En het is nog maar de vraag of ze die negatieve kwalificatie ooit  kwijt zullen raken. Het grootste probleem in de bouw is het gebrek aan personeel. Maas stelde dat zijn bedrijf niet meer kan groeien, gewoon omdat ze het werk dan niet aan zouden kunnen. Het enige wat ze nog kunnen doen is overnames.

Slowfoodmasters

Voor het bedrijfsfilmpje was Dennis van der Meijden op bezoek gegaan bij Slowfoodmasters van Job van Baars.

 

De bank is een pitbull

Ook de bouw heeft geleden onder de crisis, hoewel Wijnen bouwgroep nauwelijks hinder heeft ondervonden. Maas denkt niet dat de bouw iets geleerd heeft van de crisis en heeft ook nog een fraaie metafoor voor de banken, die hij niet zo hoog heeft zitten. “Banken geven je een paraplu als de zon schijnt en pakken hem van je af als het regent.” Ook vergeleek hij de banken met een pitbull, waar je maar lastig vanaf kunt komen als ie je eenmaal in zijn greep heeft. Voor Roland Lijten was de crisis een bak ellende. Deze ontboezeming leverde hem een waarderend applaus op. Hij erkende eerlijk te ruig te zijn geweest en het heeft zeker vijf jaar geduurd voordat het bedrijf weer boven jan was. De stijl van zijn bedrijf is door de crisis veranderd en voortaan regeert het gezond boerenverstand.

 

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid weten beide ondernemers dat dit een gegeven is en eigenlijk voortaan een automatisme moet zijn. Wanneer je niet duurzaam onderneemt en bouwt zal zich zelf de das omdoen, want geloof maar niet dat banken nog leningen verstrekken wanneer je niet duurzaam werkt. Wijnen bouwgroep is wat betreft duurzaamheid tot over de oren gecertificeerd, aldus Maas, die en passant ook pleitte voor de terugkeer van de LTS, want nu leren ze op het VMBO van alles een beetje en kunnen ze uiteindelijk niets. Er is niks mis met een vakopleiding, want een goede tegelzetter of timmerman verdient beter dan een onderwijzer.

 

Een nieuwe crisis

Of er nog een crisis aan komt? Maas is stellig: “Over twee tot vier jaar komt er een nieuwe crisis. De bedrijven die dan geen vet op de botten hebben zullen als eerste sneuvelen.”

Piet-Hein Maas van Wijnen bouw

 

Startende ondernemers

En met deze voorspelling werd het 162steondernemerscafé afgesloten. De volgende editie, op 20 november zijn drie startende ondernemers te gast en is Jong! Deurne verantwoordelijk voor de invulling.

publicatiedatum: 17-10-2018