Ondernemerscafé Deurne Ook niet-ondernemers zijn welkom
Locatie De Brouwer aan de Markt in Deurne
Tijd Inloop 20.30u, aanvang stipt om 21.00u
Ondernemerscafé Deurne Het vaste trefpunt voor ondernemens

20180918 Ondernemerscafé Deurne, Duurzaam ondernemen

DEURNE -  Ondernemerscafé Deurne trapte gisteravond, dinsdag 18 september, om 21.00 uur af voor het 17de seizoen in De Brouwer aan de Markt in Deurne. Deze 161ste aflevering ging het over duurzaam ondernemen. Bij Jan van den Heuvel en co-presentator John van Paassen schoven voor dit onderwerp de Deurnese varkenshouder Wilfred Bankers en Niels van den Beucken van Artegroep uit Helmond aan. Maar voor de gasten aan het woord kwamen blikte Dennis van der Meijden eerst terug op het ondernemersnieuws van afgelopen periode.

In dat nieuwsoverzicht onder andere, de energietransitie, de intercityverbinding (terug naar een?) en Deurne Palet van De Peel staat volgend jaar in het teken van Deurne uit de Kunst.

 

Beide tafelgasten stelden zich via een vlog voor en kwamen daarna uitgebreid aan het woord over hoe zij invulling geven aan duurzaam ondernemen. Niels van den Beucken vormt samen met Hugo van Osch en diens dochter Froukje de driekoppige leiding van het bedrijf Arte, dat zijn corebusiness heeft in aanrechtbladen. Wilfred Bankers is varkenshouder en heeft vier man personeel in dienst. In zijn bedrijf komen per week 1.000 biggen ter wereld die aan het buitenland worden geleverd.

 

Arte is samen met Kemie en Jetstone een grote leverancier van keukenbladen en al deze bedrijven bevinden zich in deze regio. De samenwerking tussen deze bedrijven concentreert zich met name op het terrein van opleiding van nieuwe werknemers. Arte onderscheid zich volgens Van den Beucken in het duurzaam ondernemen. Er is veel aandacht besteed aan efficiënt werken, de stofafzuiging, geluidsreductie. Achterliggende gedachte is: de wereld een beetje beter achterlaten dan we haar aantroffen.  

 

Bij het bedrijf van Wilfred is fors ingezet op energiebesparing, zo is in de nieuwe stal geen gasaansluiting meer. Warmtepompen en zonnecellen zorgen voor de energievoorziening en de fijnstofreductie is, door het gebruik van speciale ledlampen, ongeveer 40%. De zonnepanelen -5.500 stuks – leveren 1 megawatt, 600.000 kilowatt is nodig voor het bedrijf, 400.000 kilowatt wordt teruggeleverd. Ook wordt de warmte die de dieren produceren benut.

 

Inmiddels is het een traditie dat er middels een filmpje een bedrijf wordt voorgesteld, ditmaal was dat ASG Workwear van Han Munsters. Het bedrijf levert gepersonaliseerde bedrijfskleding voor elk bedrijf. Dennis van der Meijden had zelfs een overhemd aan met het logo van het ondernemerscafé, iets waar presentator Jan van den Heuvel wel een beetje jaloers was.

 

 

Arte, zo vertelde Niels, is niet alleen een duurzame onderneming, maar onderneemt ook maatschappelijk verantwoord. Het bedrijf betrekt het graniet uit groeves uit India. Daar zijn de arbeidsomstandigheden – kinderarbeid – niet zoals in Nederland. Het bedrijf zet zich actief in, middels overeenkomsten en monitoring,  dat er effectief iets gedaan wordt aan kinderarbeid en scholing. Het heeft zelfs een aparte stichting die garandeert dat het geen tijdelijk project is, maar dat het tot in lengte van jaren effectief een verbetering van de omstandigheden bewerkstelligt.

 

Wilfred heeft flink geïnvesteerd, hoe verdient hij dit terug? Het is vooral een voorschot nemen op de toekomst, zo legt hij uit, en… je mag best wel eens verder kijken dan je eigen portemonnee. In de toekomst zullen ook andere bedrijven mee moeten gaan in de ontwikkeling, het bedrijf van Wilfred bevindt zich in de voorhoede en is dus een deel van de sector voor. Verder wordt er kritisch gekeken naar efficiëntie.

 

Jan van den Heuvel ging nog even de zaal in om kort met ondernemer Thijs van Rooij te praten. Van Rooij is inmiddels eigenaar van Telecombinatie dat hij overnam van Wim van der Schoot. Drie winkels in Asten, Deurne en Gemert waar telefoons worden verkocht en abonnementen. Kracht van het bedrijf is het persoonlijk contact met de klant en de serviceverlening.

 

Tja, en hoe staan de bedrijven er over, pakweg, tien jaar voor?


Niels: “Duurzaamheid is enerzijds belangrijk, maar het is ook positief voor het imago van de onderneming. Het is zaak dat steeds meer bedrijven deze slag maken. Over een jaar of tien willen wij in het hergebruiken van materialen en grondstoffen vooruitgang boeken. Daar ligt nog een uitdaging.”


Wilfred: “Over tien jaar willen we minder gas, water en elektra gebruiken en dus nog efficiënter omgaan met energie. De grootste uitdaging is mestverwerking.”

 

En hiermee zat Ondernemerscafé 161 erop. Volgende afspraak is op dinsdag 16 oktober, 21.00 uur in De Brouwer. Dan staat de bouwsector centraal in aflevering 162.

publicatiedatum: 18-09-2018